Een beslissing van het Europees Hof van 1 maart 2011 heeft tot gevolg dat er vanaf uiterlijk 21 december 2012 geen onderscheid meer mag gemaakt tussen de overlijdenspremies voor mannen en vrouwen.

Tot nu toe was de berekening van de premies voor levensverzekeringen hoofdzakelijk gebaseerd op de leeftijd en ht geslacht van de verzekerde. Deze twee factoren zijn bepalend voor de levensverwachting en bijgevolg ook voor de premieberekening.

Na de beslissing van het Europees Hof mag het onderscheid op basis van het geslacht niet langer gemaakt. Verzekeringsmaatschappijen zullen vanaf nu dan ook niet langer een onderscheid tussen mannen en vrouwen maken om het tarief te bepalen.

Het uniseks tarief zal toegepast worden op risicoverzekeringen als de schuldsaldo en de tijdelijke overlijden maar ook op de overlijdenswaarborg in Tak 21-polissen en IPT- en VAPZ-contracten.

Het nieuwe uniseks tarief is niet van toepassing op overlijdenswaarborgen bij groepsverzekeringen. Het tariefonderscheid tussen rokers en niet-rokers blijftgewoon van toepassing.