Meer en meer doen we onze aankopen online, comfortabel met een koffie achter onze laptop of tablet. Ook het aantal virtuele winkels stijgt. Handig, zeker nu we meer dan ooit thuis werken. Apps waarmee we onze identiteit bewijzen en banktransacties ondertekenen zijn stevig ingeburgerd. Maar wees alert! Ook online pikken fraudeurs graag een graantje mee. Dieven breken tegenwoordig vaker in via je laptop dan via je voordeur. Hierbij viseren ze vaak niet enkel je geld, maar ook je identiteit.

Echte limited edition Nike sportschoenen

Exclusieve sportschoenen van een duur merk voor minder dan de helft van de normale prijs. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook.

Goederen die aan een abnormaal lage prijs worden aangeboden, zijn meestal niet oké. Behoed je ook voor namaak. Die designersportschoenen aan een spotprijs zijn waarschijnlijk eerder nep dan echt. Deze ‘fake’ producten worden tegenwoordig ook meer en meer via sociale media aangeboden. Of ze worden gewoonweg niet geleverd. Wie gaat er nu klacht indienen voor bijvoorbeeld € 25?

De malafide verkoper zal misschien vragen om het bedrag over te maken via een geldtransfersysteem zoals Western Union, MoneyGram postwissel of Liberty Reserve. Ga hier niet op in. De kans is groot dat de verkoper met je geld verdwijnt.

Worden je spotgoedkope sportschoenen geleverd vanuit een land buiten Europa? Dan loop je ook nog het risico dat de douane hen in beslag neemt. Invoer van namaak goederen is immers strafbaar. Je zal je sportschoenen dus niet ontvangen, maar mogelijks wel een boete of zelfs een vervolging.

Het zag er allemaal zo echt uit

Je persoonlijke gegevens zijn geld waard. Oplichters maken bijna perfecte kopieën van websites van bedrijven en organisaties om je gegevens te ontfutselen.

Niet zelden word je via valse advertenties omgeleid naar deze malafide websites.

Twijfel je over de echtheid? Bekijk dan het adres van de website. Komt dat exact overeen met de website van je dienstverlener of zijn er toch verschillen? Zo eindigt het adres misschien met “.info” in plaats van “.be” of wordt er aan de naam iets “aantrekkelijks” toegevoegd zoals een “superkorting”.

Deze webwinkel heeft mijn product wel op voorraad!

Je gegeerde spelconsole is al maanden niet te krijgen in je lokale winkels, maar een webwinkel heeft wel nog voorraad aan een iets hogere prijs. Wees waakzaam want misschien blijft geduld een mooie deugd.

Hoe herken je dan of je met een betrouwbare website te maken hebt? Hieronder geven we je vijf tips hoe je zelf een malafide webshop kan ontmaskeren:

•             Wordt de webshop genoemd op lijsten van de politie, consumentenorganisaties of onlinediscussiefora? Zijn er reviews over de website op andere websites?

•             Gebruikt de webshop een beveiligde verbinding? Dit zie je aan het slotje links boven in de zoekbalk van je browser. Een veilige URL begint met ‘https’, een niet-beveiligde URL met ‘http’. Gebruik enkel websites met een beveiligde verbinding.

•             Ben je verplicht om een account aan te maken? Je gegevens zijn geld waard! Een echte winkel heeft er alle baat bij iets te verkopen zonder dat je een account moet aanmaken. Je kan dan gewoon als gast shoppen.

•             Vraagt de website om een kopie van je identiteitskaart? Ga hier nooit op in!

•             Gebruikt de webshop betrouwbare betaalmethodes? Betrouwbare webshops bieden meestal meerdere gekende betalingsmogelijkheden aan of je kan achteraf betalen. Kan je enkel per credit card betalen of word je naar een andere onbekende website geleid om de betaling te doen, denk dan twee keer na.

Fraudeurs worden almaar creatiever. Elke dag vinden zij nieuwe technieken om je je geld afhandig te maken. Gebruik daarom vooral je gezond verstand.

Ik ben bestolen!

Kort na je online aankoop merk je dat er geld van je rekening verdwijnt. Twijfel niet en reageer zo snel mogelijk!

Laat je kaart onmiddellijk blokkeren door Card Stop. Wist je dat Card Stop sinds 10 januari 2022 een nieuw en gratis nummer heeft? Dat is 078 170 170. Het oude (betalende) nummer is evenwel nog steeds in gebruik. Verwittig ook je bank en doe aangifte bij de politie.

Vanaf het moment dat je kaart geblokkeerd is, kunnen er in principe geen transacties meer worden uitgevoerd met de kaart. Gebeuren er toch nog transacties, dan zullen deze integraal vergoed worden door je bank of kredietkaartinstelling.

Weet dat als de bank of kredietinstelling kan bewijzen dat je zelf (grof) nalatig bent geweest, je het verlies volledig zelf zal moeten dragen. Jammer genoeg bepaalt de wet niet wat grove nalatigheid is. Banken beroepen zich al snel op deze bepaling van de wet (Artikel VII. 44 WER ) om een terugbetaling te weigeren.

Zorg voor een goede rechtsbijstandverzekering. Als de daders gevat en strafrechtelijk vervolgd worden, zal je rechtsbijstand je helpen een vergoeding van de daders te bekomen. Elke polis privéleven van Euromex verzekert het verhaal wanneer je slachtoffer bent van oplichting en de dader strafrechtelijk vervolgd wordt voor deze oplichting.Ook een conflict met je bank verzekeren hoeft niet duur te zijn. Het volstaat om een formule Privéleven Contracten te onderschrijven. Wil je ook in aanmerking komen voor een fiscaal voordeel, kies dan voor een polis Privéleven Extra of Privél