Een smarthome is uitgerust met apparaten die door een app aan te sturen zijn of die informatie delen via internet of met elkaar. Hoe slim maakt u uw smarthome? Blijft u meester van uw smarthome of wordt het meester van u? Wij geven enkele tips om een duurzame oplossing te kiezen. O ja, en Fidea een extra 5% korting op de woningverzekering voor smarthomes!

Smart Home -toepassingen vinden stilaan hun weg naar de consument. Dat zal nog toenemen. “De technologie evolueert razendsnel. Dat is veelbelovend, maar het houdt tegelijkertijd ook gevaren in. Ontwikkelaars steken veel energie in het bijblijven in de technische wedloop. Dat kan ten koste gaan van de veiligheid en duurzaamheid van bestaande applicaties en firmware. Krijgen ze bijvoorbeeld nog software-updates om veiligheidslekken te dichten? Een lek in een applicatie die op het thuisnetwerk is aangesloten, kan een hacker toegang bieden tot alle andere apparaten en dus ook tot data op uw pc. Daarom is het belangrijk dat zowel de firmware als applicaties virusbestendig zijn. Ze beschikken het best over een aanpasbaar wachtwoord dat u regelmatig wijzigt”, licht Wim Wens, productmanager bij Fidea, toe.

Vermijd schade
Smarthome-toepassingen kunnen behalve het comfort ook de veiligheid in huis verhogen. Echt slim en zinvol zijn de toepassingen die helpen om lichamelijke of materiële schade te voorkomen of beperken. “Denk aan een brandmelder, inbraakdetectie- of waterdetectiesystemen. Door de tijdige melding die deze systemen geven kunt u vaak schade voorkomen.”

Kies voor kwaliteit
Gaat u voor een duurzame oplossing? Kies dan niet voor gadgets. “Ga in zee met een erkend vakman. Hij kan u adviseren over welke systemen het best aan de verwachtingen voldoen. Hij installeert ze oordeelkundig, maakt ze veilig en gebruiksvriendelijk en levert ook een certificaat af. Een onderhoudscontract is geen overbodige luxe. Zo beschermt u uw huis en uw gezin elke dag. Bovendien beperkt u het verzekeringsrisico. Iets wat sommige verzekeringsmaatschappijen belonen met een premiereductie voor uw woonpolis. Uw verzekeringsbemiddelaar kan u hier meer over vertellen”, tipt Wim Wens.

Meer info over dit thema en de Fidea Smarthome-korting vind je hier.

Checklist ‘Hoe slim is uw smarthome?’