“Zet je vakantiefoto’s niet op Facebook !!!”

 Alhoewel de lokale politie heel alert is en intensieve controles doet, wordt Bredene al een tijdje geconfronteerd met woninginbraken.  “Uit diverse reacties vernemen we dat onze inwoners zeker  op hun hoede  zijn en dat de snelle tussenkomsten/reacties van de politie worden gewaardeerd.  Tot op heden konden de daders evenwel nog niet worden gevat.”, aldus burgemeester Steve Vandenberghe.  Het slachtoffer worden van een inbraak is voor velen een traumatische ervaring. In veel gevallen zou de inbraak echter kunnen vermeden worden. Veel woningen zijn immers weinig of niet beschermd tegen deze vorm van criminaliteit. Door relatief eenvoudige maatregelen te nemen, kunnen de risico’s aanzienlijk worden verminderd.  Ook verstandig gebruik van social media is aangewezen.

Voorzichtig met Facebook !!!

De vaststelling is immers dat er  in de zomerperiode relatief meer inbraken zijn.  Inbrekers maken dan ook gebruik van de vakantie van inwoners om toe slaan.  In dit verband waarschuwt burgemeester Vandenberghe voor het gebruik van social media.  Je vakantiefoto’s vanuit je vakantieoord op Facebook plaatsen, is leuk voor familie, kennissen en vrienden.   “Inbrekers kunnen immers meelezen.  Dit kan worden voorkomen door de juiste privacy-instellingen, maar nog het meest door geen vakantiefoto’s op Facebook te plaatsen en al zeker niet als dit vanuit bvb. het zonnige zuiden gebeurt”, waarschuwt Vandenberghe.  Daarnaast geeft de Bredense burgemeester en lokale politie ook nog volgende nuttige tips mee : maak uw huis goed zichtbaar door goede binnen- en buitenverlichting en een laag gesnoeide haag.   Geef uw woning bij afwezigheid een bewoonde indruk. Vermijd dus een volle brievenbus of een briefje op de deur, gebruik uw rolluiken correct.  Maak hierover goede afspraken met de buren. “Een goed contact met de buren en een gezonde vorm van sociale controle is nog altijd de beste preventie tegen inbraak. In buurten waar mensen elkaar niet kennen, kunnen inbrekers makkelijk anoniem rondlopen en hun slag slaan” zo wordt benadrukt.

Elektronische beveiliging kan een belangrijke aanvulling zijn op het goed afsluiten van woning en/of tuin.  Naast een afschrikwekkend effect heeft het alarmsysteem vooral als doel een inbraak of poging tot te detecteren, en de bewoners, omwonenden en de politie rechtstreeks of onrechtstreeks te alarmeren.

Meld verdachte situaties

Wees alert voor auto’s met vreemde nummerplaten die meermaals door de straat rijden. Ook een auto met één of meerdere inzittenden die schijnbaar zonder reden langs de straat geparkeerd staat, kan verdacht zijn.  Laat niet na om de politie hiervan op de hoogte te brengen.  Tenslotte wordt ook aangeraden om problemen die de veiligheid schaden, zoals kapotte straatverlichting of ongesnoeid groen, te melden aan het gemeentebestuur.

bron: gemeentebestuur Bredene