Maak je auto NU klaar voor de winter!

In sommige Europese landen zijn ze al een paar jaar verplicht: winterbanden. Denk maar aan onze buurlanden Duitsland en GH Luxemburg. Ook in bepaalde gebieden in Frankrijk, Italië, Oostenrijk,… kom je er niet in zonder winterbanden op je auto. Dat het in die regio’s meer sneeuwt, heeft er natuurlijk veel mee te maken. Misschien dat men daarom in ons land de boot eerder afhoudt?

En toch: bij een temperatuur van minder dan 7 graden zal een winterband ervoor zorgen dat je voertuig een betere grip behoudt op een koud en/of glad wegdek. 7 graden of minder: het zijn temperaturen die we bij ons in de winter vaak genoeg optekenen, zeker in Wallonië en de Oostkantons. Daarom: plan een van de volgende weken in je agenda een bandenwissel in. Vlak voor je afreis naar de Ardennen of een kerstmarkt in Duitsland zou je misschien wel eens met een lange wachtlijst rekening moeten houden. Erkende bandencentrales en concessiehouders houden vaak tegen een minimale kost je zomerbanden bij. Wie de investering in twee bandensets niet ziet zitten, kan ook voor 4-seizoensbanden opteren. Een ideaal compromis voor wanneer je de winter in eigen land doorbrengt.

Winterbanden: kies voor je eigen veiligheid
65% van de chauffeurs opteert ook in de winter voor zomerbanden. Je trekt toch geen zomerse schoenen meer aan wanneer het buiten kouder wordt? Dat principe geldt ook voor je wagen. Kies voor je eigen veiligheid en gun je auto winterbanden, ook al geeft je dit geen vrijgeleide in winterse omstandigheden.
Laat je niet verrassen. Een laagstaande zon, hevige regenbuien, nachtvorst, sneeuw, …: het winterweer kan zich op vele manieren van zijn gevaarlijke kant laten zien. Voldoende afstand houden en je rijstijl aanpassen aan de weersomstandigheden blijft bij elke rit van toepassing.
En nu we je aandacht toch hebben: hieronder vind je nog een paar tips voor de onderhoudsbeurt van je auto.
We wensen je een fijne en veilige wintertijd toe!

Checklist – Onderhoudsbeurt van je auto
Loop eens rond je wagen en kijk of alle lichten en remlichten nog voldoende werken.
Hoe zit dat met je ruitensproeiers? Antivriesmiddel?
Heb je een ijskrabber mee? Een zaklamp?
Check regelmatig de bandenspanning.
Maak je een winterse uitstap? Neem dan een extra dekentje of warme trui mee. Pech zit altijd in een klein en onverwacht hoekje.
Met een deken kun je tijdens een koude vriesnacht ook je voorruit en/of motorkap afdekken.
Start na een ijskoude nacht eerst je auto en steek daarna pas je lichten aan. Wacht even voor je de radio opzet, om de autobatterij tijd te gunnen.
Zet de Fidea’pp met het e-crashform op je smartphone. In geval van een ongeval kun je zo meteen blikschade doorsturen. Meer informatie bij je verzekeringsbemiddelaar of op onze pagina over de Fidea’pp.

Bron: Fidea Preventieblog.