De winter is nu definitief in het land. Na de regenbuien van november kampen we de komende maanden met koude, sneeuw en ijzel. Dat is plezierig voor de kinderen, maar niet ideaal wanneer u als chauffeur de baan op moet. Daarom geven we hieronder enkele veilige tips waardoor u zich met de wagen niet meer op glad ijs begeeft.

Gebruik nooit warm water om bevroren ruiten te ontdooien
Door warm water op een bevroren ruit te gieten, kan deze barsten. En eens het water afgekoeld is, kan het aanvriezen. Ook een ijskrabber is niet ideaal, want die kan krassen veroorzaken. Steek liever vooraf een stuk karton achter uw ruitenwissers. Een goedkope oplossing bovendien.

Gebruik geen handrem
Als u uw handrem aantrekt, dan kan de kabel vastvriezen bij extreem lage temperaturen. Zet uw wagen eerder in versnelling of gebruik wielblokken als u op een helling parkeert (vergeet ze niet te verwijderen vooraleer u vertrekt).

Strooizout op uw wagen
Verwijder strooizout meteen van de wagen om te voorkomen dat het de carrosserie en het chassis aantast. Hierdoor kan immers roest ontstaan.

Winterbanden beperken de remafstand
Zakt het kwik onder de 7°C? Rijd dan met speciale winterbanden. Zij verkleinen het risico op aquaplanning, verbeteren de wegligging en verkorten uw remafstand met gemiddeld 15 %.Een sterretje in uw voorruit, zal sneller doorscheuren bij vriesweer. Een ster herstellen is bovendien gratis als u verzekerd bent voor Glasbreuk bij Mercator.

Laat een sterretje in uw voorruit herstellen

Laat uw motor niet warmdraaien tijdens het ijskrabben
Velen starten eerst de motor en beginnen dan te krabben. Dit is echter uit den boze want dan zijn het benzineverbruik en schadelijke uitstoot zeer hoog. Van stilstaand warmdraaien zal de motor bovendien sneller verslijten.

Wat als uw motor niet start?

Als de motor niet onmiddellijk aanslaat, dan kunt u beter een paar korte startpogingen doen dan één lange. De accu is immers een van de zwakste punten van een auto in de winter en door te lang te starten, zal ze het begeven. Om uw batterij te sparen, kunt u best af en toe een langere rit maken. Zo wordt de accu van uw wagen weer maximaal opgeladen.

Maak er een veilige eindejaarsperiode van en tot volgend jaar!

Tips & trics aangeboden door

mercator